info@vinskimaraton.rs

Degustacije 2020

Šetajući “Vinskom trasom” kroz Botaničku baštu posetioci će obići i imati priliku da se upoznaju sa vinima od preko 30 odabranih vinarija. Najbolja vina posetioci će moći da upare sa delikatesnim zalogajima izlagača sireva, pršuta, slatkiša….

Na ulasku u Botaničku baštu posetioci mogu rentirati vinsku čašu, koja će im omogućiti besplatnu degustaciju vina vinarija učesnica koja traje od 12h-20h.

Poseban ugođaj očekuje vas u Piknik zoni.

Neki od proizvođača delikatesa koji će izlagati na Wine Gardenu su:

Dobra Farma

Dobra Farma je društvo za mešovitu poljoprivrednu proizvodnju, osnovano u septembru 2014. godine. Farma se nalazi u Južnom Banatu, na samoj granici sa Rumunijom, a pripada opštini Bela Crkva. Koze su rase Alpina, a Dobra Farma ima i svoju mlekaru, u kojoj se proizvode sirevi od kvalitetnog kozjeg mleka. U ponudi imamo mladi blagi sir Dobrivoje,  potpuno neutralan, blag i pogodan je za grilovanje i pohovanje. Drugi sir koji imamo u ponudi je mladi punomasni sir Dobrica, koji je kremastog ukusa. Takođe u ponudi imamo kozju surutku i sveže kozje mleko, kozji jogurt, kozji kefir, kozje kiselo mleko, stari zreli kozji sir i kozji polutvrdi sir, edamer.

Dućan sira

Iza brenda Dućan sira stoji Ljiljana Janjić, koja već 25 godina proizvodi nekoliko vrsta sireva i kajmaka, među kojima je i najtraženiji specijalitet – lisnati sir. Nedeljno, zajedno sa svojom sestrom, Ljilja proizvede i do 40kg lisnatog sira u selu Zarube, kod Valjeva, gde se nalazi njena mlekara. Svako ko je probao ovaj specijalitet, bio je oduševljen.

Sir za svaki dan

Brend „Sir za svaki dan“ postoji već više od deceniju, kao porodična proizvodnja, gde sve radimo sa mnogo truda i ljubavi. I ovaj put ćemo vam predstaviti sjajne sireve koji se savršeno uklapaju uz celu ovu priču. Dođite na Wine Garden i uživajte u sunčanom vikendu zajedno sa nama!

Šarski sir

Jedan od najstarijih i najautohtonijih sireva Balkana, šarski sir, proizvodi se već deset vekova u Gori na Kosovu i Metohiji. Tačno odredjeno geografsko poreklo i sačuvan proces proizvodnje, daju šarskom siru posebnu vrednost. Jedinstveni ukus potiče od  čiste, netaknute prirode i trava koje rastu na preko 1500m visine. Izrađen na tradicionalan način,  posebne strukture i izuzetnog ukusa, ovaj sir će zadovoljiti i najprobirljivije hedoniste.

Farmer sir

Naš slogan je „Za sreću je potrebno malo sira!“ Naši sirevi rastu na njivi. Od prvoklasne hrane, preko rasnih grla do male radionice za izradu sira brinemo o svakom segmentu proizvodnje. Recepti za naše sireve su sasvim jednostavni, prvoklasno mleko, mnogo ljubavi, truda i umeća.

Jedini aditivi u našim sirevima su alhemija prelepog vojvođanskog sela Čuruga, miris lipa, povetarac sa Tise i Bisernog ostrva. Radionica sira Farmer nudi više stilova sira: gauda, parmezan, mocarela, halumi, rolovani sir, meke sireve i sitan sir. Uverite se da je za sreću potrebno malo sira!

Proizvodi od mangulice

Najpoznatiji proizvođač proizvoda od mangulice, Sava Graovac iz Kovilja, predstaviće svoje delikatese na drugom Wine Gardenu! Ispitivanja pokazuju da meso mangulice ima 75% manje štetnog holesterola nego od belih svinja, a upola manje od junetine i piletine. Izuzetnog je ukusa, zato ne propustite priliku da isprobate ove sjajne proizvode.

Petit Pâté

Petit Pâté je artizan proizvodnja delikatesnih, 100% prirodnih proizvoda od najkvalitetnijih sastojaka zanosnih aroma. Patei su ručno rađeni prema tradicionalnim porodičnim recepturama koje su uz dodatak mašte redefinisani u prave gourmet proizvode. Probajte pate od pačije džigerice sa žalfijom i porto vinom kao i bloc de foie gras (guščija džigerica u komadu) po tradicionalnoj francuskoj recepturi.

Mons produkt

Mons produkt je farma alpskih koza sa mlekarom za preradu kozijeg mleka i proizvodnju mlečnih proizvoda vrhunskog kvaliteta. Nalazi se na planini Očauš u opštini Teslić. Koze pasu na pašnjacima na 800 do 1200m nadmorske visine, što njihovom mleku daje izuzetan kvalitet. Neki od proizvoda ove mlekare su kozije mleko i surutka, koziji jogurt, koziji kriška sir u salamuri, koziji krem sir, koziji polutvrdi sir, koziji mladi sir i koziji kriška sir.