Degustacije

Šetajući “Vinskom trasom” kroz Botaničku baštu obilazite vinske oaze i upoznajete najbolja vina vinarija učesnica. Besplatne degustacije vina traju do 19h. Više o vinarijama učesnicama ovde (link ka strani Vinarije)

Na ulasku u Botaničku baštu posetioci mogu rentirati čašu, koja će im omogućiti besplatnu degustaciju vina vinarija učesnica.

Pored vina očekuju vas degustacije vrhunskih sireva, kulena, pršute i ostalih specijaliteta, kao i poseban 24Kitchen kutak.

Neki od proizvođača sireva koji će izlagati na Wine Gardenu su:

Dobra Farma

Dobra Farma je društvo za mešovitu poljoprivrednu proizvodnju, osnovano u septembru 2014. godine. Farma se nalazi u Južnom Banatu, na samoj granici sa Rumunijom, a pripada opštini Bela Crkva. Koze su rase Alpina, a Dobra Farma ima i svoju mlekaru, u kojoj se proizvode sirevi od kvalitetnog kozjeg mleka. U ponudi je mladi sir Dobrivoje, potpuno neutralan, blag i pogodan za grilovanje i pohovanje, kao i mladi punomasni sir Dobrila, koji je kremastog ukusa. Takođe, u ponudi je i kozja surutka i sveže kozje mleko.

Sirana Jovanović

Iako je porodična firma Sirana Jovanović osnovana 2016., recept punomasnog tvrdog i ekstra tvrdog sira prenosi se u nasleđe poslednjih dvesta godina u ovoj familiji. Osnivač Zvonko Jovanović usavršio je i modernizovao stari recept i predstavio ovaj unikatni proizvod široj populaciji. Carski sir je potpuno sazreo i uobličio svoje esencije podno stoletnih vinograda, uz strpljenje, negu i umeće posvećenih čuvara tradicije.

Francuske tajne

Priču Francuskih Tajni započeo je Olivier Dluzny pre više od 20 godina, a u Srbiju je došao pre pola decenije. Neki od sireva koje će predstaviti ovaj šarmantni Francuz su: Morbije (presovan sir od nekuvanog kravljeg mleka), Raklet (izuzetno redak, presovan sir od nekuvanog, kravljeg mleka, idealan za topljenje), Tom sir (presovan sir od nekuvanog mleka, sadrži između 20% i 40% mlečne masti, što ga čini idealnom nisko-kaloričnom poslasticom), Bri (polutvrdi sir od pasterizovanog kravljeg mleka), Kantal (sir sa statusom francuske gastronomske ikone, a počeci njegove proizvodnje datiraju još iz vremena Gala), Ementaler (sir za svačiji ukus), Bri koziji, Sen Nekter (polutvrdi sir od nekuvanog mleka krava koje pasu na plodnim vulkanskim pašnjacima Overnje u centralnoj Francuskoj), Grijer kolut sir, Konte (jedinstvenog ukusa i arome, izuzetno je zdrav i sadrži neverovatne količine amino-kiselina i vitamina).

Budimirović

Na seoskom imanju u Glušcima, penzionisani profesor Momčilo uz pomoć sina gaji pedeset francuskih alpskih koza. U punoj muži dnevno proizvedu i do 15 kilograma jedinstvenih sireva, od kojih je najpoznatiji kozji sir u hrastovoj kori sa čubrom i plemenitim plesnima, sa dodsatkom tartufa prve klase. Proizvodnju sireva Budimirovići su usavršavali nekoliko godina i jedni su od najzapaženijih izlagača na Balkan Cheese Festivalu.

Belgrader

Belgrader je jedinstven sir sa kosmopolitskim duhom. Sir u čijem su ukusu objedinjeni tradicija Holandije, bogata i čista priroda Srbije, šmek Italije, sa čistom vizijom, trudom, znanjem i strašću. Po staroj recepturi holandske gaude, napravljen od svežeg mleka podno Cera veštinom i upornošću domaćih majstora, obogaćen aromom Italije – Sir Belgrader!

Pored sireva, posetioci Wine Gardena moći će da degustiraju i specijalitete poznatog proizvođača suvomesnatih proizvoda – Zlatiborac, proizvode PK Zlatibor, kao i proizvođača zdrave hrane – Ribella.

Zlatiborac

Kombinujući decenijama usavršavane recepture naših predaka i savremene procese proizvodnje, kompanija Zlatiborac stvara proizvode najvišeg kvaliteta. Neponovljiv ukus proizvoda nastaje na mestu susreta vetrova sa tri kontinenta, sušenjem na najčistijem planinskom vazduhu i dimljenjem na suvom bukovom drvetu. I tako još od 1885. godine.

PK Zlatibor

Svojim širokim asortimanom zlatiborskih zdravih proizvoda – jogurta, dijet jogurta, kiselog mleka, kisele pavlake, paprike u pavlaci, zlatiborskog sira, polumasnog sira i kačkavalja, Poljoprivredni kombinat Zlatibor predstavlja zaštitni znak istorije zlatiborskog kraja i vrednih ljudi, spajajući tradiciju proizvodnje i istorijske korene razvoja koji počinju još 1946. godine.

Ribella

Ukusni, zdravi, praktični, inovativni – ovako se opisuju proizvodi koji se pod brendom Ribella mogu naći na tržištu Srbije i regiona, a mi smo ponosni što će ove godine biti deo naše manifestacije! Ribella Hummus je kremasti namaz koji čine mešavina mlevenih leblebija, susamove paste, limunovog soka i belog luka, delikates koji je u svetu poznat kao „najzdraviji namaz na svetu“. Ribella Tunino su polutrajni suhomesnati proizvodi od čistog mesa tune zastupljeni u tri kategorije: salama od fileta tune, dimljeni fileti tune i dimljeni fileti tune Mediteran. Ribella Fresh

  • Dobra Farma
  • Sirana Jovanović
  • Francuske tajne
  • Belgrader
  • Ribella
  • Zlatiborac
  • PK Zlatiborac
  • 24 Kitchen